Środa
19 czerwca 2019 r.

1 % PODATKU

O 1 % podatku

1% – tak w skrócie mówimy o 1% podatku dochodowego osób fizycznych, który od 2004 roku podatnicy mogą przekazywać na organizacje pożytku publicznego.

1% to jedna setna część podatku dochodowego od osób fizycznych (sposób finansowego wsparcia), którą podatnik może przekazać wybranej przez siebie organizacji pożytku publicznego.

Aby móc przyjmować 1% podatku dochodowego organizacja musi mieć status organizacji pożytku publicznego (OPP). Możliwość tę wprowadziła ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w 2003 r., a konkretne przepisy określające, kto i jak może przekazać 1% podatku znajdują się w ustawie o podatku dochodowym osób fizycznych.

1% podatku mogą przekazać organizacjom mającym status pożytku publicznego rozliczający się w Polsce:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych),
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.

1% mogą przekazać również emeryci, pod warunkiem jednak, że samodzielnie wypełnią PIT-37 i zrezygnują z pomocy ZUS w tym zakresie. Podobna zasada dotyczy osób, które są rozliczane przez pracodawcę.

Podatnik przekazuje 1% przy rozliczeniu podatkowym za rok poprzedni. Od stycznia do kwietnia danego roku podatnicy wypełniają swoje zeznania podatkowe, gdy już wiedzą, jak wysoki podatek muszą zapłacić za poprzedni rok (lub już zapłacili w zaliczkach podatkowych), mogą w swoim zeznaniu podatkowym wskazać, że część tego podatku (tj. 1%) chcą przekazać wybranej organizacji pożytku publicznego; podają wtedy jej numer KRS w odpowiedniej rubryce formularza PIT. Nie dokonują jednak samodzielnie wpłaty na konto organizacji, gdyż pieniądze przekazuje urząd skarbowy.

Pieniądze z 1% otrzymane przez OPP mogą być wydane wyłącznie na prowadzenie działalności pożytku publicznego.

1% to jedno z głównych źródeł finasowania działań realizowanych przez Fundację Panaceum. Fundacja dzięki tej mozliwości pozyskała środki finansowe w następującej wysokości:

Rok

Kwota

2013

Corocznie  z Urzędów Skarbowych uzyskujemy informacje o wysokości przekazanego nam 1% podatku oraz dane adresowe osób, które w zeznaniu podatkowym zgodziły się te dane ujawnić. Większość osób, które przekazują nam 1% podatku pozostanie dla nas anonimowa, tylko część ujawnia swoje imię i nazwisko, czasem adres. Tym osobom staramy się podziękować indywidualnie. Jednak nie ma to dla nas znaczenia ważne, że chcecie Państwo nam pomagać i za to serdecznie dziękujemy i to podziękowanie jeszcze z pewnością powtórzymy.

jak przekazać 1% podatku dowiesz się w zakładce: WESPRZYJ FUNDACJĘ - PRZEKAŻ 1 %