Wtorek

MEDAL PRO MASOVIA

Medal Pro Masovia

dla Prezesa Zarządu – Piotra Ostrowickiego

W dniu 21 września 2011 Prezes Zarządu Fundacji Panaceum – Piotr Ostrowicki został uhonorowany Medalem Pamiątkowym „Pro Masovia” Marszałka Województwa Mazowieckiego za zasługi położone dla rozwoju Województwa Mazowieckiego, wykraczające poza podstawowe obowiązki zawodowe oraz dokonania przynoszące wymierne korzyści dla mieszkańców regionu.

Otrzymany przez Prezesa Medal Pamiątkowy „Pro Masovia” jest wyróżnieniem okolicznościowym, nadawanym osobom fizycznym, jednostkom samorządu terytorialnego, organizacjom pozarządowym, instytucjom państwowym oraz innym osobom prawnym i jednostkom organizacyjnym nie mającym osobowości prawnej, które całokształtem działalności zawodowej, społecznej, publicznej lub realizacją swoich zadań na rzecz Województwa Mazowieckiego wybitnie przyczyniły się do gospodarczego, kulturalnego lub społecznego rozwoju Mazowsza. Medal Pamiątkowy „Pro Masovia” został ustanowiony Uchwałą Nr 142/06 Sejmiku Województwa Mazowieckiego z dnia 10 lipca 2006r. Kandydaturę Dyrektora do nagrody zgłosiła Wojewódzka Społeczna Rada ds. Osób Niepełnosprawnych. Piotr Ostrowicki posiada duże zasługi na polu integracji osób niepełnosprawnych ze społecznością lokalną i ponadlokalną. Nawiązał szerokie kontakty ze społecznością lokalną, z wieloma instytucjami i organizacjami, dzięki czemu mieszkańcy województwa mazowieckiego bardzo aktywnie uczestniczą w życiu kulturalnym, artystycznym i społecznym. Z jego inicjatywy było organizowanych wiele imprez integracyjnych dla osób niepełnosprawnych. Wśród tych imprez należy wymienić przede wszystkim corocznie organizowany „Dzień Przyjaznych Serc”, w którym biorą udział poza mieszkańcami DPS-u w Płocku również podopieczni innych instytucji z terenu województwa mazowieckiego.

Uroczysta Gala wręczenia medalu odbyła się na terenie Domu Pomocy Społecznej „Przyjaznych Serc”, podczas jubileuszowej, dziesiątej edycji imprezy integracyjnej „Dzień Przyjaznych Serc, organizowanej przez Dom Pomocy Społecznej „Przyjaznych Serc” oraz Fundację Panaceum.  Medal Pamiątkowy „Pro Masovia” Prezesowi Zarządu Fundacji Panaceum  – Piotrowi Ostrowickiemu wręczył Pełnomocnik Zarządu Województwa Mazowieckiego ds. Osób Niepełnosprawnych - Artur Pozorek wraz z Dyrektorem Delegatury Urzędu Marszałkowskiego – Michałem Twardy.

Więcej o wydarzeniu:

Ooo