Środa

STATUETKA "JESTEŚ PRZYJACIELEM"

Statuetka „Jesteś Przyjacielem”

dla Prezesa Zarządu – Piotra Ostrowickiego

W dniu 2 grudnia 2012 roku Dyrektor Domu Pomocy Społecznej "Przyjaznych Serc" - Piotr Ostrowicki otrzymał statuetkę „Jesteś Przyjacielem" za działania działają na rzecz osób niepełnosprawnych bez formalnego obowiązku, lecz z potrzeby serca i chęci budowania standardów ułatwiających osobom niepełnosprawnym funkcjonowanie w życiu społecznym.

Taką nietypową nagrodę przyznają w Płocku osoby niepełnosprawne i ich środowisko od 2001r.  Nagroda ta wskazuje ludzi, którzy robią więcej niż muszą, robią to z serca, działają bezinteresownie, są pełni  poświęcenia i oddani osobom niepełnosprawnym. Statuetka składa się z trzech granitowych trójkątów. Największy ma symbolizować Opatrzność Bożą opiekującą się ludźmi i dlatego ma wyryte oko opatrzności. Mniejszy trójkąt ma oznaczać ludzi pomagających niepełnosprawnym, a najmniejszy tych wszystkich, którzy tej pomocy potrzebują. Wszystkie trójkąty zbiegają się ze sobą. Symboliczny trójkąt Opatrzności Bożej z okiem Opatrzności oddaje najlepiej działanie bez rozgłosu i zawsze pewne w każdej chwili gotowe nieść pomoc. Kapitułę, która ostatecznie przyznaje statuetkę, tworzą dotychczasowi zdobywcy tej nagrody. W Płocku to jedna z najbardziej prestiżowych nagród.

Uroczystość wręczenia statuetek w Bazylice Katedralnej odbyła się w dniu podczas uroczystej Mszy Św., koncelebrowanej pod przewodnictwem ks. Bp. Romana Marcinkowskiego podczas obchodów Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych. Wręczania statuetek dokonali laureaci tej nagrody z poprzedniej edycji.

Więcej o tym wydarzeniu:

Oooo