Pracownia gospodarstwa domowego
W pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy pod kierunkiem instruktora uczą się przygotowania prostych dań obiadowych, pieczenia ciast oraz estetycznego podawania posiłków. Nabywają również umiejętności opracowywania jadłospisu, przygotowywania posiłków okazjonalnych i korzystania z różnych przepisów kulinarnych. Podczas zajęć uczestnicy, oprócz wspólnej zabawy przy tworzeniu dań poznają zasady zdrowego żywienia, ekologię, jak również zasady bon tonu i etykiety w kuchni (nakrywanie do stołu, estetyka przygotowywania posiłków i ich spożywania, zachowanie się przy stole). Zajęcia składają się z części teoretycznych, praktycznych i wspólnych degustacji. Po posiłku uczestnicy samodzielnie sprzątają, zmywają, segregują i odstawiają na swoje miejsce naczynia kuchenne. Ważnym elementem zajęć w tej pracowni jest nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego, jak: krajalnica, kuchnia gazowa, piekarnik, mikser, kuchenka mikrofalowa, lodówka oraz posługiwania się narzędziami kuchennymi, zgodnie z przepisami BHP, jak również nauka robienia zakupów – wybierania produktów w korzystnej cenie, z prawidłową datą ważności, płacenia i odbierania paragonu. Kształcone są umiejętności w planowaniu i robieniu zakupów. Uczestnicy uczą się również dbania o czystość i higienę w pracowni, dbają o teren wokół posesji warsztatów. Prowadzone są zajęcia dotyczące prania i korzystania z podstawowych środków czystości, wpajane są podstawowe zasady higieny osobistej oraz utrzymania porządku na stanowisku pracy i w domu. Uczestnicy w ramach zajęć prowadzonych w pracowni zajmują się też utrzymaniem i pielęgnacją ogrodu warzywnego. Zebrane plony wykorzystywane są podczas przygotowywania śniadania lub obiadu. Latem i jesienią z owoców i warzyw uczestnicy przygotowują przetwory, ucząc się ekonomicznie gospodarować produktami, jak również poznają sposoby ich przechowywania.
Uczestnicy tejże pracowni przygotowują również w poczęstunki na imprezy okolicznościowe, organizowane przez WTZ, pieką ciasta, ciasteczka, przygotowują desery i dania. Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego umożliwiają nabywanie takich umiejętności jak: cierpliwość, wytrwałość, zaradność życiowa, odpowiedzialność za wykonywaną pracę, a podstawowym celem tej terapii jest opanowanie przez uczestnika umiejętności wykonywania czynności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania, poprawa ich zaradności osobistej oraz wyuczenie i utrwalenie zachowań zgodnych z obowiązującymi normami społecznymi.
Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego prowadzi instruktor terapii zajęciowej – Pani Renata Walburg. |