Środa
19 czerwca 2019 r.

GOSPODARSTWA DOMOWEGO

Pracownia gospodarstwa domowego

W pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy pod kierunkiem instruktora uczą się przygotowania prostych dań obiadowych, pieczenia ciast oraz estetycznego podawania posiłków. Nabywają również umiejętności opracowywania jadłospisu, przygotowywania posiłków okazjonalnych i korzystania z różnych przepisów kulinarnych. Podczas zajęć uczestnicy, oprócz wspólnej zabawy przy tworzeniu dań poznają zasady zdrowego żywienia, ekologię, jak również zasady bon tonu i etykiety w kuchni (nakrywanie do stołu, estetyka przygotowywania posiłków i ich spożywania, zachowanie się przy stole). Zajęcia składają się z części teoretycznych, praktycznych i wspólnych degustacji. Po posiłku uczestnicy samodzielnie sprzątają, zmywają, segregują i odstawiają na swoje miejsce naczynia kuchenne. Ważnym elementem zajęć w tej pracowni jest nauka obsługi urządzeń gospodarstwa domowego, jak: krajalnica, kuchnia gazowa, piekarnik, mikser, kuchenka mikrofalowa, lodówka oraz posługiwania się narzędziami kuchennymi, zgodnie z przepisami BHP, jak również nauka robienia zakupów – wybierania produktów w korzystnej cenie, z prawidłową datą ważności, płacenia i odbierania paragonu. Kształcone są umiejętności w planowaniu i robieniu zakupów. Uczestnicy uczą się również dbania o czystość i higienę w pracowni,  dbają o teren wokół posesji warsztatów. Prowadzone są zajęcia dotyczące prania i korzystania z podstawowych środków czystości, wpajane są podstawowe zasady higieny osobistej oraz utrzymania porządku na stanowisku pracy i w domu. Uczestnicy w ramach zajęć prowadzonych w pracowni zajmują się też utrzymaniem i pielęgnacją ogrodu warzywnego. Zebrane plony wykorzystywane są podczas przygotowywania śniadania lub obiadu. Latem i jesienią z owoców i warzyw uczestnicy przygotowują przetwory, ucząc się ekonomicznie gospodarować produktami, jak również poznają sposoby ich przechowywania.

Zajęcia w pracowni gospodarstwa domowego prowadzi instruktor terapii zajęciowej – Pani Renata Walburg.