Niedziela
18 sierpnia 2019 r.

PLASTYCZNA

Pracownia plastyczna

W pracowni plastycznej uczestnicy pod kierunkiem instruktora rozwijają twórczość artystyczną i wyobraźnię, poznają różnorodne techniki plastyczne oraz sposoby wykorzystania ich w sztuce, tj. rysunek (węgiel, kredki, pastele), malowanie (na szkle i ceramice, akwarela, akryl), wycinanie, modelowanie w masie solnej i papierowej, różne techniki z zakresu papieroplastyki, collage, decoupage, elementy recyklingu oraz zdobnictwo.

Posługują się typowymi materiałami, takimi jak: farby plakatowe, akwarelowe, olejne, kredki ołówkowe, świecowe, pastele. Uczestnicy tworzą ozdoby z naturalnych materiałów i rzeczy „niepotrzebnych”, nadając im drugie życie w procesie kreatywnego tworzenia. W ramach zajęć wykonywane są przedmioty o charakterze dekoracyjnym i użytkowym, obrazy, stroiki świąteczne, kompozycje kwiatowe, ozdoby z makaronu, kartki okolicznościowe, obrazy z bibuły i plasteliny, obrazy malowane na szkle. Powstają tu niepowtarzalne prace plastyczne z wykorzystaniem kartek z bloku rysunkowego, tekturek, kartonów, brystolu, desek czy płótna. Uczestnicy mają za zadanie za pomocą kredek, mazaków, pasteli, ołówków, węgla, a także farb olejnych, akrylowych czy tempery tworzyć swoje dzieła lub ozdabiać indywidualne prace wykonane w innych pracowniach. Prace te biorą udział w konkursach plastycznych, wystawach i kiermaszach, zdobią pomieszczenia WTZ.

Poprzez obcowanie ze sztuką uczestnicy doskonalą koordynację wzrokowo-ruchową oraz podtrzymują i rozwijają sprawność manualną. Wszystkie te działania wymagają niezwykłego skupienia i uwagi, uczą jak wykorzystywać poszczególne artykuły plastyczne do realizacji odpowiednich zadań, rozwijają wrażliwość i estetykę u uczestnika. Niejako mimowolnie ćwiczona jest sprawność manualna i koordynacja wzrokowo ruchowa, a także umiejętność współpracy w grupie.

Zajęcia w pracowni plastycznej prowadzi instruktor terapii zajęciowej – Pani Edyta Symołon.