Środa
19 czerwca 2019 r.

KRAWIECKO-TKACKA

Pracownia krawiecko - tkacka

W pracowni krawiecko - tkackiej uczestnicy pod kierunkiem instruktora zdobywają umiejętności szycia ręcznego, haftowania, dokonywania drobnych napraw krawieckich, przydatnych w życiu codziennym, tj. przyszywanie guzików, naprawa odzieży, prucie i zwijanie wełny. W tym celu poznają różnego rodzaju ściegi szycia ręcznego i mając możliwość posługiwania się podstawowymi przyborami krawieckimi. Poznają rodzaje i właściwości materiałów krawieckich, hafciarskich i tkackich. Osoby sprawniejsze ruchowo zgłębiają tajniki szycia maszynowego. Uczestnicy uczą się, jak łączyć różne materiały, dobierają kolory, projektują wzory. Opanowują podstawowe umiejętności, tj. wycinanie, krojenie, cięcie, zginanie. Pod kierunkiem instruktora wykonują efektywne wyroby, takie jak: ozdobne patchworki ścienne, serwetki, pluszowe maskotki, poduszki, kuchenne rękawice i fartuszki, poduszeczki na szpilki krawieckie, poszewki i woreczki ozdobne, torby na zakupy, serwetki, obrusy i hafty na kanwie, robią na drutach (szaliki, opaski na uszy) oraz naprawiają odzież, uczą się filcowania na sucho i mokro, ponadto malują przy użyciu szablonów. Stosując różnorodne techniki wykonują przedmioty użytkowe i dekoracyjne, upominki i kartki okolicznościowe. Podczas zajęć w pracowni uczestnicy uczą się również przygotowania stanowiska do prasowania oraz poprawnego posługiwania się żelazkiem, tj: doboru temperatury i techniki prasowania.

Pracownia krawiecka umożliwia kształtowanie i rozwój zdolności manualnych uczestnika, ćwiczy precyzję i wytrwałość jak również uczy oszczędnego gospodarowania materiałami oraz uwrażliwia na piękno i estetykę.

Zajęcia w pracowni krawiecko – tkackiej prowadzi instruktor terapii zajęciowej – Pani Anna Chrobocińska.