Wtorek
23 kwietnia 2019 r.

WIELOBRANŻOWA

Pracownia wielobranżowa

W pracowni wielobranżowej uczestnicy pod kierunkiem instruktora nabywają umiejętności wykonywania przedmiotów artystycznych i użytkowych z różnych dostępnych materiałów, takich jak drewno i metal. Uczą się obrabiać kawałki drewna – szlifują, heblują, wbijają gwoździe, wkręcają śruby itp. Zapoznają się z obsługą sprzętu elektrycznego (wiertarka, wyrzynarka, piła stołowa, szlifierka i inne). oraz. Ważnym elementem zajęć jest nauka zasad użytkowania i obsługi tych maszyn, ze zwróceniem szczególnej uwagi na zachowanie ostrożności i przestrzeganie przepisów bhp. Podczas zajęć uczestnicy pracowni wykonują pudełka ozdobne, witrynki dekoracyjne, ramki do zdjęć, domki dekoracyjne, półki, wieszaki i oprawy obrazów, drewniane ozdoby choinkowe i wielkanocne, różnego rodzaju biżuterię, jak kolczyki, bransoletki, naszyjniki, pracując z drobnymi koralikami i kamieniami oraz dekoracyjne pudełka ozdobione metodą decoupage. W trakcie zajęć uczestnicy rozwijają koncentrację uwagi, spostrzegawczość, precyzję ruchów, doskonalą umiejętności manualne: malują, lakierują, tną drewno piłą prostą, czyszczą drewno papierem ściernym itp. Prowadzone w pracowni zajęcia dają możliwość rozwoju zainteresowań, m.in. z zakresu stolarstwa i modelarstwa, dzięki czemu uczestnicy nabywają konkretne umiejętności zawodowe, co zwiększa ich szanse na znalezienie w przyszłości zatrudnienia oraz zwiększa konkurencyjność uczestnika na rynku pracy.

Zajęcia w pracowni wielobranżowej prowadzi instruktor terapii zajęciowej – Pan Zdzisław Dolman.